دکتر نوده معاون بهداشتی دانشگاه به مناسبت بسیج ملی پیشگیری وکنترل اضافه وزن وچاقی اظهار داشت : روند هشدار دهنده و رو به گسترش اضافه وزن و چاقي و بيماري هاي غيرواگير مرتبط با آن و پيامدهاي زيان بار آن از مهمترين مشكلات بهداشتي عمومي در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه بشمار مي رود. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در سال 2016، بیش از 1.9 میلیارد بزرگسالان 18 سال و بالاتر دارای اضافه وزن هستند که از این تعداد بیش از 650 میلیون نفر بزرگسال چاق هستند.
وی افزود: چاقي و اضافه وزن يكي از عوامل مهم و موثر در بروز بيماريهاي غير واگير مرتبط با تغذيه است ،كه بدنبال تغيير در الگوي مصرف غذايي، مصرف بي رويه مواد قندي و چربيها، غذاهاي چرب و سرخ شده ، فست فودها و كم تحركي منجر به اضافه وزن و چاقي شده و خطر بروز بيماريهاي غير واگير از جمله بيماريهاي قلبي – عروقي، ديابت، سرطان، فشار خون بالا، ديس ليپيدمي و ...را افزايش مي دهد.
دکتر نوده همجنین عنوان نمود : بررسی ها نشان داده است اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور بوده و طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی 44درصد بار دیابت ، 23درصد بار نارسایی قلبی و بین 7 و 41 درصد بار سرطان های مرتبط را می توان به اضافه وزن و چاقی نسبت داد.
وی تصریح کرد : علاوه بر بیماریهای ذکر شده چاقی با عوارضی مانند سنگ های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری های کبد وکیسه صفرا، سرطان های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتا کاهش عمرانسان مرتبط است.
اضافه و چاقی در کودکان تهدیدی جدی تر از بزرگسالان است.
معاون بهداشتی دانشگاه در ادامه تاکید کرد: در چنین شرایطی بهره مندی از اصول پیشگیری اولیه، انجام مداخلات آموزشی و اجرایی، اصلاح باورها و تغییر رفتارهای فردی و اجتماعی و تدوین و اجرای برنامه های مداخلاتی موثر ضروری است همچنین همکاری و همدلی سازمان ها و ادارات در جهت اطلاع رسانی و انجام مداخلات اجرایی جهت پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی و در نهایت کمک به ارتقاء سلامت جامعه، ضروری و حائز اهمیت است. بطوریکه از این طریق می توان در کنار بهره گیری از رفتارهای سلامت از اضافه وزن و چاقی پیشگیری نموده و تا حد زیادی از بار این بیماری و بیماری های مرتبط کاست.